top of page
Search

Krojački obrt JASNA

Danas vam donosimo priču o jednom tradicijskom obrtu. Krojački obrt JASNA je obrt koji je otvoren 2012. godine, a koji se bavi šivanjem po mjeri i krojačkim prepravcima. Osim šivanjem po mjeri za individualne mušterije, naša obrtnica, Jasna Bogović Pavlina, ima iza sebe i druge suradnje poput suradnje s kulturno-umjetničkim društvima te šivanje kostima za maturante.


Jasna nam je ispričala kako se odlučila na pokretanja obrta i tko joj je u tome bio najveća podrška, koji su neki od zanimljivih projekata na kojima je radila te je na kraju dala savjete za sve one koji razmišljaju o pokretanju vlastitog obrta. O čemu smo još porazgovarali s Jasnom, pročitajte u nastavku!


1. Možete li ukratko opisati čime se točno bavite i koje usluge ili proizvode nudite?


Krojački obrt JASNA bavi se šivanje po mjeri i krojačkim prepravcima. Mušterije same kupuju materijal, izabiru model, a odjevni predmet koji im šivam predstavlja unikatan model. Sam proces obuhvaća dogovor s mušterijom, šivanje te naknadne probe i prepravke na kojima se definiraju sve ključne stvari. Pretežito se još uvijek koristim ručnim radom s obzirom na to da je on još uvijek dosta tražen i cijenjen. Samim time što se rad pretežito bazira na ručnom radu, obrt predstavlja oblik tradicionalnog i klasičnog poimanja obrta.



2. Kako ste došli na ideju pokretanja tog posla? Koliko je vremena trebalo da se odlučite za pokretanje posla? Kolika Vam je pomoć bila obitelj, kako su reagirali Vaši prijatelji i društvo?


Obrt je osnovan 2012. godine, tad sam imala već 42. godine. Iako se cijeli život bavim ovim poslom, do otvaranja svojeg obrta sam isključivo radila za druge, a posljednji posao kojeg sam imala prije vlastitog bio je rad u salonu vjenčanica. Od gubitka posla do otvaranja vlastitog obrta prošla je godina i pol, a ideja za pokretanja vlastitog posla zapravo je proizašla iz prijedloga supruga koji je bio velika podrška u procesu otvaranja obrta, započinjanja poslovanja kao i današnjem poslu.

3. Koje su bile najveće prepreke s kojima ste se susreli prilikom pokretanja posla? Mnogi kažu da se uči na greškama, koje greške ste napravili na početku koje bi sada kao iskusan obrtnik mogli lako zaobići?


Osobno, nisam se susrela s velikim preprekama prilikom pokretanja posla. Istina je da otvaranje obrta zahtijeva puno papirologije, ali sam se dobro organizirala i krenula u proces prikupljanja svih potrebnih dokumenata. Jedna od olakotnih okolnosti u mojem slučaju je ta što sam imala vlastiti poslovni prostor što me riješilo briga glede njegova pronalaženja i plaćanja najamnine. Vlastiti prostor je i velika prednost u ovo doba pandemije, s obzirom na to da nemam troška najma.


4. Koji su neki od projekata koje bi ste voljeli istaknuti?


Jedna od većih izazova u mojem poslu je šivanje svečanih večernjih haljina jer to iziskuje veliku razinu znanja, sposobnosti, ali i pažnje i koncentracije. Od ostalih suradnji voljela bih istaknuti suradnju s kulturno-umjetničkim društvima za koje šivam nošnje inspirirane tradicijskim motivima. Osim toga, često se bavim šivanjem kostima za maturante koji su šivan i krojeni po mjeri.

5. Jeste li zadovoljni s dosadašnjim poslovanjem i planirate li širenje ili vam odgovara trenutni obujam posla?


Trenutni obujam posla mi odgovara, a veliko proširenje posla ne planiram jer sam jedina djelatnica obrta. Ono što bih jedino željela je vratiti se na razinu poslovanja prije izbijanja pandemije koronavirusa koja mi je dobro odgovarala. Vjerujem kako će se poslovanje vratiti kroz određeni period na prethodnu razinu kada se ponovno pokrenu i ostale gospodarske aktivnosti, s obzirom na da imam velik broj stalnih mušterija koje periodično dolaze u obrtu.

6. Koji oblik oglašavanja najčešće koristite, ako ga uopće koristite? Mislite li da su društvene mreže dobre za oglašavanje obrtnika ili više preferirate metodu usmene predaje te osobnih recenzija?


Imam otvoren profil obrta na Facebook-u na kojem se promoviram, ali samo kroz objavu dosadašnjeg rada, odnosno bez plaćanja promotivnih aktivnost. Uz to, od ostalih oblika promocije koristim isključivo oglašavanje putem lokalnog gradskog lista nekoliko puta godišnje. Najbolja reklama je osobna preporuka zadovoljne mušterije koja i dalje predstavlja kanal preko kojeg mi dolazi najveći broj novih mušterija.


7. Po vašem mišljenju, koji su najveći problemi s kojima se obrtnici u Hrvatskoj trenutno susreću? Što bi trebalo napraviti da se ti problemi uklone?


Naravno najveći problem je pandemija koronavirusa, odnosno smanjenje gospodarske aktivnosti koju je ona izazvala. Uz to, kao jedan od problema kojeg bih istaknula je prevelika količina papirologije i administracije koju obrtnici trebaju obavljati. Osim papirologije, smatram kako registriranim obrtnicima problem predstavljaju i neregistrirani obrti koji svoje poslovanje odvijaju na crno jer predstavljaju konkurenciju s obzirom na cijene svojih usluga jer ne plaćaju namete poput registriranih obrta što im otvara prostor za snižavanje cijena.


8. Kako je pandemija koronavirusa utjecala na vaše poslovanje i planove?


Pandemija koronavirusa je, nažalost, poremetila broje planova. Zajedno sa stagnacijom brojnim događaja u društvu, ljudi se prestali imati potrebu za novim odjevnim predmetima. Navedeno je dovelo da stagnacije u poslovanju i smanjenju obujma poslovanja koji je postao vidljiv tek pred kraj godine zato što sam na početku trenutne situacije s virusom odrađivala starije narudžbe pa je posla bilo. Ono što je definitivno vidljivo je pad broja novih narudžbi.


9. Koji biste savjet dali svima onima koji sada razmišljaju o pokretanju vlastitog obrta?


Prvo i osnovno je da osoba mora znati što želi raditi, ali i što zna dobro raditi. Potrebno je napraviti i ispitivanje tržišta i okoline kako bi se dobila informacija postoji li uopće, i koliko, potražnja za uslugama ili proizvodima koje bi mi nudili. Treba vidjeti da li mi kao novi obrt možemo ponuditi osobama ono što one traže i žele. Nakon prikupljenih informacija, treba krenuti u detaljnu razradu poslovnog plana koji je bitan prilikom pokretanja bilo kojeg oblika poslovanja. Ono što je najbitnije je to da u svakom koraku otvaranja i pokretanja obrta te tijekom njegovog poslovanja treba imati vjeru u sebe i biti motiviran ciljem zbog kojeg smo se i odlučili na samostalno poslovanje!

147 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page