top of page
Search

Simić Savjetovanje

Danas vam donosimo priču o obrtu kojeg je prije pet godina otvorila mr.sc. Jasmina Simić Peccolo - poslovna savjetnica, trenerica i voditeljica EU projekata. Temeljem vlastitog desetogodišnjeg poslovnog iskustva u velikim kompanijama financijskog sektora, odlučila se na otvaranje vlastitog obrta kako bi pomogla razvoju malog i srednjeg poduzetništva.


Više o obrtu Simić Savjetovanje kao i o našoj obrtnici možete pročitati u našem novom intervjuu!


1. Možete li ukratko opisati čime se točno bavite i koje usluge ili proizvode nudite?


Bavim se poslovnim savjetovanjem koje uključuje izradu prijava za EU fondove, izradu poslovnih planova i investicijskih studija te edukacijom na temu financija i poslovnih vještina. Uz biznis Simić Savjetovanje razvila sam i turistički brand Dream Day koji pruža uslugu smještaja, turističkog vođenja i standuppaddlinga na otoku Viru.


2. Kako ste došli na ideju pokretanja tog posla? Koliko je vremena trebalo da se odlučite za pokretanje posla? Kolika Vam je pomoć bila obitelj, kako su reagirali Vaši prijatelji i društvo?


Nakon otkaza u korporaciji želja mi je bila bogato poslovno iskustvo u financijskom sektoru ponuditi na tržištu malim poduzetnicima kako bi razvili svoje poslovanje. A i shvatila sam da nisam igrač za kolektiv, da više volim slobodu uz koju doduše ne dolazi komfor kolektiva. Rodila se ideja o pohađanju edukacije za EU fondove i edukacije za certificiranog trenera. Odmah po završetku edukacija počela sam raditi s renomiranom konzultantskom i edukacijskom kućom kao vanjski suradnik i to mi je pružilo mogućnost da učim od najboljih uz implementaciju svojeg postojećeg znanje. Deset godina rada u dvije korporacije uistinu osnaži s brojnim vještinama koje je onda lako primijeniti u novim područjima i projektima. Usporedno s tim, gradila sam brand Dream Day. Volim putovanja i uživam u adrenalinskim sportovima pa sam te dvije ljubavi spojila u turistički proizvod koji turistima iz cijelog svijeta kreira jedinstvene uspomene i novu sportsku vještinu.

U građenju biznisa je iznimno bitno imati podršku obitelji I prijatelja. I možda im ponekad nije odmah jasno o čemu sanjate i što planirate, ali zapravo su odlični filter za vaše ideje. Jer od ideje do stvarnog poduzetničkog pothvata je težak, ali sladak put.


3. Koje su bile najveće prepreke s kojima ste se susreli prilikom pokretanja posla? Mnogi kažu da se uči na greškama, koje greške ste napravili na početku koje bi sada kao iskusan obrtnik mogli lako zaobići?


Nažalost, koliko god ste odličan student ili zaposlenik velike korporacije, malo znate o poduzetništvu. Tako da jednostavno sve učite u hodu. Ako bih izdvojila neku grešku s početka poslovanja koju se trudim ne ponavljati to bi bilo da treba tražiti pomoć. Mnogi iskusni I uspješni poduzetnici su voljni pomoći svojim savjetom i žele doprinijeti razvoju zdrave poduzetničke sredine.


4. Zašto ste se odlučili baš za obrt, a ne za neki drugi oblik poslovanja? Jeste li za svoje poslovanje dobili i neke državne poticaje ili slično?


Za pružanje usluga poslovnog savjetovanja i turističkog vođenja paušalni obrt je po mojem mišljenju najbolje rješenje. Na početku sam dobila poticaj od države za samozapošljavanje.


5. Jeste li zadovoljni s dosadašnjim poslovanjem i planirate li širenje ili vam odgovara trenutni obujam posla?


Nakon 5 godina poslovanja mogu ponosno izjaviti da sam zadovoljna dosadašnjim poslovanjem. Planiram i dalje raditi na projektima koji me ispunjavaju pa ukoliko to dovede do širenja poslovanja, pozabavit ću se I time.


6. Koji oblik oglašavanja najčešće koristite, ako ga uopće koristite? Mislite li da su društvene mreže dobre za oglašavanje obrtnika ili više preferirate metodu usmene predaje te osobnih recenzija?


Za oglašavanje u nekom obimu koristim društvene mreže, ali metoda preporuke je najčešći način kako ugovoriti posao. Za brand Dream Day naravno da su presudne recenzije gostiju.



7. Po vašem mišljenju, koji su najveći problemi s kojima se obrtnici u Hrvatskoj trenutno susreću? Što bi trebalo napraviti da se ti problemi uklone?


U krizi uzrokovanoj koronavirusom dolazi do izražaja najveći problem obrtnika, a to je prezaduženost koja je sada prepreka za kreditiranje likvidnosti. To su problemi koji se trebaju riješiti na razini države. Velika prilika za rast obrtnika je u mogućnostima EU fondova. U tom dijelu prepoznajem da postoji problem neinformiranosti obrtnika o načinu na koji poticaji iz EU fondova funkcioniraju u praksi. Potrebno je puno raditi na edukaciji kako bi se obrtnici što bolje pripremili za velike količine EU novaca koje će nam biti na raspolaganju već od sljedeće godine.


8. Kako je pandemija koronavirusa utjecala na vaše poslovanje i planove?


U početku pandemije poslovanje je doživjelo pad, ali uz puno zalaganja i truda sezona je bila zadovoljavajuća. Jednako tako sustav EU fondova funkcionira pa je omogućeno provoditi projekte.


9. Koji biste savjet dali svima onima koji sada razmišljaju o pokretanju vlastitog obrta?


Savjet svima koji pokreću vlastiti obrt je uvijek isti; puno se informirati i educirati. „Učiti, učiti i samo učiti, jer jedino tako možeš razlučiti šta je dobro, a šta nije, šta se smije uvrstit, a šta ne smije.“ Razmišljati o svojem vlastitom obrtu kao mjestu u kojem stvaramo, ali i ostavljamo pozitivan trag u lokalnoj zajednici i društvu.

97 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page